A Komlói Színház- és a Hangversenyterem előtti tér képéhez egy ideje hozzá tartozik Ligeti Erika bronzszobra a Szirén (becenevén Hárpiácska).

A ellegzetes, törékeny alkatú, lényt ábrázoló szobrot 1994-ben állították fel, amelyet ledöntöttek, talapzatát megerősítették, ennek ellenére 2006 augusztusában ellopták. A Színház 2010-es felújítása után a szobor másolata új minőségben került újra köztérre: kútmedence közepén, egy hasábon áll.

 

Ligeti Erika
(Budapest, 1934. március 30. – Szentendre, 2004. július 30.)

Munkácsy Mihály-díjas magyar szobrász és éremművész. 1993-tól a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia levelező tagja.
1958-ban végzett a Képzőművészeti Főiskolán, ahol Szabó Iván volt a mestere. 1954 és 1964 között általános iskolai rajztanárként is működött. 1965-1966-ban a hódmezővásárhelyi művésztelepen, 1969-től haláláig a szentendrei művésztelepen élt és alkotott. Kisplasztikákat, portrékat és érmeket készített, de monumentális köztéri alkotások is készültek műhelyében, köztük a Merengő kislány c. alkotás, amelyet eredetileg 1964-ben állítottak fel Siófokon, az 1990-es évek második felében került sor a szobor restaurálására, a művésznő vállalta el a munkát, de halála miatt erre már nem kerülhetett sor, s a művésznő férje Rajki Lászlót kérte meg a restaurálás befejezésére. A Merengő kislány c. szobor restaurált változatát újra felállították Siófokon.

Alkotásainak anyaga a bronz, de dolgozott kővel is, köztük a Merengő kislány, Anya gyermekével (1975) c. köztéri szobrai mészkőből készültek. 1955 óta kiállító művész, rendszeresen szerepeltek alkotásai a hazai és külföldi tárlatokon. Művészetének központjában az ember állt. Nagyfokú érzékenységgel, empátiával, lírai hangulatú műveket alkotott. Sajátos finom humor, játékosság jellemzi legtöbb alkotását. A hazai éremművészet egyik kiemelkedő alakja, (Számos emlékérem és plakett alkotója, köztük Gyógyszerész-érem, Lotz-érem), sajátos Dante kisplasztikája.

További információk a kozterkep.hu-n