2022.02.06.

grafikus-festőművész kiállítása

Kis-Marics Tamás (a komlói Gagarin Általános Iskola vizuális nevelés tanára, igazgatóhelyettese, az iskolai videó-szakkör és a Komlói Fotóműhely vezetője) gondolatai:

Bognár Zsolt alkotásai jó lehetőséget nyújtanak arra, hogy a látogatók megismerjenek egy sor kiváló alkotást és egy jó ízlésű művészt.
Munkái tulajdonképpen összefoglaló képet mutatnak az elmúlt akár száz év művészetéből. Nagyon sok világ jelenik meg ezekben az alkotásokban. Megnézve a tárlatot sok stílusirányzat köszön vissza modernizált formában, a művész szűrőjén keresztül.
Látunk nagyon jól átgondolt, tökéletesen komponált kubista, expresszionista, szürrealista ihletettségű alkotásokat, amelyek a képzelet szárnyán megmutatják koruk irányzatait, a mai ember látásmódjával, problémáival vagy szépségideáljával ötvözve. Itt nem másolásról van szó, hanem inkább újragondolásról.
Látunk a 60-as, 70-es évek akadémisztikus elvárásaival átszőtt komoly művészeti megnyilatkozásokat.
A XX. században folyamatosan, olyan híres, nemzetközileg is elfogadott és elismert alkotók dolgoztak Magyarországon, akik közben különböző akadémiákon is tanítottak. Tőlük öröm volt tanulni és a kor képzőművészeti szemléletét magunkba szívni. A képek jó része nyomokban tartalmazza ezt. Elég Barcsayra Jenőre vagy Keserű Ilonára gondolni, hogy másokat ne említsek.
Látunk továbbá teljesen újszerű, témájában, gondolatiságában és megjelenítésében egyértelműen önálló alkotásokat, amelyek a művész tehetségét dicsérik.
És végül a figyelmes néző láthat meditatív, gondolati képeket. No, nem olyan vad és erőteljes vagdalkozásban, mint a valamikori absztrakt expresszionizmus képein láttuk. Inkább egy, a világot és a világ hatásait magán áteresztő művész értelmezésén keresztül.
A vallásosság, a vidék szeretete, a fájdalom, a sejtelmesség, a képzelet folyamatos szárnyalása, az útkeresés, a komplexitás és még rengeteg talán ki sem fejezhető dolog ott van műveiben.
De mire is való a művészet? Pontosan erre! Hogy olyasmit és olyan módon fejezzünk ki, amire az átlag polgárok nem képesek, ami plusz érzelmeket tud adni nekünk. A művészeti alkotások ebben segítenek minket.  
Bognár Zsolt érzi, hogyan kell egy felületet úgy megtölteni, hogy a formák és negatív formák egységet és arányt mutassanak, hogy kivívja a nézők és műértők pozitív értékítéletét. Egyik mű sem sok. Nem érezzük művein a túláradást vagy az eltúlzást. Pedig nagyon részlet gazdagok. A kiválasztott színvilágon belül határozottan szólnak, mint egy okos szó, amibe sokan tudnak kapaszkodni. Ezek a képek megmutatják nekünk, hogy lehet úgy alkotni, hogy tökéletesen tisztában vagyunk az arányokkal, a kompozícióval, a formákkal, a színek egymásra és ránk gyakorolt hatásával.
A művész nem egyszerűen bemutat nekünk valamit, hanem vagy határozott szerkezetesség vagy az érzelmek szárnyán elrepít minket egy képzelt világba, ahol minden és bármi lehetséges. Ezért úgy érzékeljük, hogy a modernkori kortárs művészet erejével hat ránk. Képei nem csak egy kiállító terem falára valók, hanem egy lakás, egy helyiség díszévé is válhatnak.
Egy kiállítás képei nem két hónap munkáját fedik le, hanem hosszú évek anyagát mutatják be az érdeklődőknek. Néha egy festmény is több évig készül. Ezek a képek is egy kiteljesedő művészi tehetség és modern erő megnyilatkozásai, amelyek a műértő közönség számára olyanok, mint egy falat kenyér a mai elgiccsesedett tömegcikkekkel teleszórt világban, ahol minden kell, és minden dolog igyekszik túlordítani a másikat. Amikor ezeket az alkotásokat megnézzük a képek ezt is elárulják nekünk. Mégis pillanatnyi csend és nyugalom vesz körbe minket. De ez nem a „minden” utáni csend, hanem egy szép virág kinyílása előtti csend, amikor meglátjuk milyen lesz az új világ. Van remény.

Tulajdonképpen köszönetet kell mondanunk, hogy egy ilyen sokszínű és hiteles, jó ízlésű alkotó eljött hozzánk, mert ezekkel a képekkel a világ bármely galériájában megállná a helyét.
Köszönjük szépen!

A kiállításra készülve sokat beszélgettünk az alkotóval, aki úgy érzi, hogy fiatal kora ellenére most mégis valami összegzése jelenik meg itt a munkáinak, amiben benne van a múlt és vannak már a jövőbe mutató alkotások is. Szerettük volna, ha ő is megszólal, de inkább készített egy rövidfilmet, amely szokatlan tempóban mutatja be a festőt, az alkotás folyamatát és munkáit.

 

 

Bognár Zsolt festőművész szeretne tehetsége szerint segíteni azokon, akik nála rosszabb élethelyzetben vannak. A kiállítás zárásakor jótékonysági árverést fogunk tartani. Az értékesített képek bevételét Bognár Zsolt festőművész a Komlói Caritas segítségével, tartós élelmiszer formájában fogja eljuttatni a komlói rászorulóknak.
Köszönjük!
Kérjük, hogy jöjjenek el a záró programra, erre ösztönözzék barátaikat is, hogy minél többen vegyünk részt az aukción és több embernek tudjon segíteni Bognár Zsolt.

Az alkotó bemutatja...

 

A megnyitó