2018.06.05.

A celldömölki Soltis Lajos Színház Szentivánéji álom című előadása nyerte a negyedik Komlói Amatőr Színházi Találkozó (KASZT) fődíját, melyet a fesztivál zárásakor adtak át a mecseki városban vasárnap.

A május 31. és június 3. között megrendezett eseményen tizenegy csoport mutatkozott be. A házigazda komlóiak mellett érkeztek győri, székesfehérvári, pápai, veszprémi, inárcsi, körmendi, pécsi, ikervári, érmihályfalvai színjátszók.  

Pataki András fesztiváligazgató a záróeseményen kiemelte: a sikeres rendezvény kulcsa nem csak az anyagi támogatásokban, segítségekben és a rendező Súgólyuk Egyesület áldozatos szervezőmunkájában rejlik. Ők szolgálóivá váltak ennek az ügynek,  Komló város közössége pedig elfogadta és befogadta a találkozót, s ez olyan áttörést jelent, hogy az előadások szinte mindegyik telt házakkal zajlott az elmúlt években. Így történt ez most is. A kiegészítő programok, koncertek várakozáson felüli fogadtatása pedig egy új minőségi irányt, szintet is adott az eseménynek.

Dr. Hoppál Péter a város országgyűlési képviselője, a KASZT fővédnöke hangsúlyozta: a rendezvény valójában nem csak pontszámokról, helyezésekről szólt, hanem arról, hogy a színházi szakma összegyűlt a vendégszerető Komlón és fesztivál hangulatot teremett  a településen, amely négy napon át pezsgett, ünnepelt. Ezt szeretnék a jövőben is megismételni, s tartani az elért színvonalat, fordulatszámot.  

Polics József  Komló polgármestere, a rendezvény védnöke arról beszélt, hogy ezzel a fesztivállal gazdagabbá vált a város, igazi kulturális kavalkád jellemezte a négy napot és mindezt szeretnék jövőre is megismételni, így már a záróünnepség után elkezdik szervezni az ötödik jubileumi KASZT-ot.  

Fajcsi Ferenc, a házigazda Súgólyuk Egyesület rendezője mindenkinek köszönetet mondott, aki segítette ezt a rendezvényt, amelyre nagyon büszke a szervezőkkel együtt, s örült annak, hogy ismét emlékezetes színházi élményekkel gazdagodhattak a nézők.

A zsűri elnöke idén Hűvösvölgyi Ildikó Kossuth-díjas színművész volt, aki arról beszélt, hogy nagy élmény volt számára az esemény, remek előadásokat láthatott, amelyeknek hírét, emlékeit elviszi magával.

Németh Ákos, József Attila-díjas drámaíró, rendező, aki szintén a döntnökök között foglalt helyett úgy fogalmazott, hogy az egykori remek NB I-es csapat és a dicső bányász múlt után a KASZT-tal is újabb hagyomány teremtődött a településen: a rendezvény „A”-kategóriás színházi fesztiválként került fel a kulturális térképre.     

A zsűri döntése alapján a KASZT első helyét, a fődíjat és az azzal járó 200 ezer forintos pénzjutalmat a celldömölki Soltis Lajos Színház Szentivánéji álom című darabja nyerte. Második helyet és 100 ezer forintos jutalmat ítéltek oda a győri RÉV Színház és az inárcsi KB 35 csoport koprodukciójának, az Othellonak.

Harmadik lett, s szintén 100 ezer forintot kapott a komlói Súgólyuk Egyesület Még egyszer hátulról című produkciója.

Legjobb rendezőnek Nagy Péter Istvánt, a celldömölkiek előadásának színpadra állítóját választották.  A legjobb férfi főszereplőnek Nagy Zsoltot választották, az Othelloban nyújtott alakításáért, míg a legjobb női főszereplő címet Törsök Márta, a székesfehérvári Szabad Színház tagja nyerte el a Római karneválban mutatott teljesítményéért. A legjobb mellékszereplő címet Ákli Krisztián, a pécsi Escargo Hajója társulat tagja kapta. A tavaly alapított világosítóknak járó Komoróczky Gábor-díjat a legjobb szcenikai munkáért Kovács Lászlónak ítélték oda a Szentivánéji álomban végzett munkájáért. Két 100 ezer forinttal járó különdíj is gazdára talált. Ezeket a pécsi Escargo Hajója csoport a Büntető című produkcióért és az érmihályfalvi MÓKA színjátszó kör Az ördög című előadásért kapta.  

Regős János rendező, a Magyar Szín-játékos Szövetség elnöke, a zsűri tagja bejelentette, hogy minősítéseket is kaphattak ezen a fesztiválon a tagjaik. Arany minősítést ítéltek oda a pécsi Escargo Hajója csoportnak a Büntető című munkájukért, a celldömölki Soltis Lajos  Színház Szentivánéji álom című produkciójáért, az érmihályfalvi MÓKA színjátszó kör  Az ördög című előadásért, a komlói Súgyólyuk Egyesület Még egyszer hátulról című komédiájáért, s egy korábbi megtekintés után a győri Rév Színház és az inárcsi Kb 35 társulat Othello című produkciójáért. Ezüst minősítést vehetett a Körmendi Kastélyszínház Társulat Novecento című monodrámájának bemutatásáért. Bronzot ért a székesfehérvári Szabad Színház Római Karnevál című előadása és a pápai S.K. Társulat Egy őrült naplója című monodrámája.

A legtöbb előadást látott néző a helyi Tomán László. A KASZT messenger-játékának nyertesei sorsolás után  Sipos Mária, Tóth Andrásné és Görög Tünde, mindannyian komlóiak.