2012.12.19.

Hosszúhetény gazdag, színes népviseletét Radó Tihamér, népviseletgyűjtő (a Hosszúhetényi Hagyományőrző Egyesület vezetőségi tagja) őrzi és tartja becsben, a faluban. A gyűjtőnek harmadik ízben nyílt kiállítása, legutóbb Komló városában november 27-én a Közösségek Házában.

Radó Tihamér viselet iránti érdeklődése, szeretete már gyermekkorában kezdődött. Gyermekként látta, hogy öltözködtek, mit viseltek dédnagyanyái a hétköznapokon, ünnepnapokon, hogy hordák a hajukat, hogy keményítették és szedték meg „pöndőiket”. Saját élményei voltak ezek a ma már hagyománynak hívott hétköznapi műveletek.
Fiatal legényként 1977-ben csatlakozott a Kaszás János által vezetett hosszúhetényi néptánccsoporthoz az akkori Pávakörhöz. A népviselet gyűjtése a néptánccsoportba való belépésével kezdődött. A hosszúhetényi és környékbeli népviseletet, 35 éve gyűjti, (vásárolja, és újítja föl), mely a női ruházat minden egyes darabját tartalmazza, a két éves gyereklányra való csőszlány ruhától az idős asszonyok gyászruhájáig, a bársonycipőtől a fejre való „fékötőig” az egyszerű hétköznapi viselettől a díszes templomba járó ünnepi viseletig. A gyűjteményt sikerült kiegészítenie a férfi viselet egyes darabjaival is, a hétköznapi bőgatyás ruhadarabtól a bőrpapucson és kékfestő kötényen keresztül a csizmanadrágos gombos mellényig.  Tősgyökeres „tüke” hosszúhetényiként és néptáncosként feladatának érzi a hagyomány ápolása mellett a hosszúhetényi népviselet megőrzését. A népviselet korhű megjelenítéséhez Tihamér folyamatos segítséget nyújt a Hosszúhetényi Hagyományőrző Népi Együttesnek. A együttes fellépései alkalmával öltözteti a lányokat, menyecskéket, mely öltözködés legalább fél órás művelet. Az egyes koreográfiák különböző szerepeinek megfelelő öltözékét is ő biztosítja, így a szereplők eredeti ruhákban adják elő a műsorszámot, mellyel emelik az előadás színvonalát és hitelességét. A több száz darabból álló gyűjtemény átlag életkora, a100 évet is meghaladja. Férfi létére a hímzést is megtanulta, a hímzett bársony cipőket is saját maga díszíti.

Az első kiállítása extrém környezetben a „Teret a Vidéknek” című rendezvényen volt látható 2010-ben a Pécsi Árkád Bevásárlóközpontban. A második alkalommal 2011-ben láthatta a falu közönsége a hagyományosan augusztus elején megrendezett Népviselet Napján.  A helyi kultúrházban több száz darab került kiállításra, a hetényiek nagy örömére. A komlói kiállítás december 21-éig látható a komlói Közösségek Házában. A gyűjtő vallja, „nem dobhatjuk el magunktól a múltunkat.”

Bakóné  Poór Gabriella
tájház vezető