2012.09.03.

a soknemzetiségű Baranyában élő népek zenei hagyományai

Duna mente - Ormánság - Belső-Baranya
magyar, horvát és német népzene
 

Baranyai népek zenéje
az egymás mellett élő népek zenei hagyományainak estje a Kodály Központban

Első alkalommal szólalnak meg a megyében egymás mellett élő népcsoportok zenei hagyományai egy tematikusan szerkesztett műsor keretében. Először kerül a közönség elé a népzenekutatásban az utóbbi időkig fehér foltnak számító, töredékes baranyai magyar népzene anyaga egységbe rendezve. Regionális összefüggésekben látható a megyében élő nagyszámú horvát közösség rendkívül gazdag népi kultúrája, és a török hódoltság után több hullámban érkező németek sajátos, polgárosodottabb zenei világa. Megjelennek a Bukovinai székely betelepülők elszigetelt-archaikusabb motívumai is.
A színpadon felsorakozó zenekarok és hangszerek népzenénk történeti mélységeire is utalnak. A paraszti polgárosodás hozományaként megjelenő zenekari felállások, a közismert vonós-, és a délvidéken népszerű tamburazenekar, a XX. században elterjedt rezesbanda mellett megszólalnak a régebbi időket megidéző hangszerek, a duda, a citera és a samica. Az est hangulatát fokozzák az énekesek, és a hagyományos, díszes viseletekben megjelenő táncosok.
A műsort végigkísérő narrátor, archív felvételek és képek segítségével mutatja be a baranyai népek életét, felelevenítve a régi idők hangulatát. Így kel életre egy estére Baranya sokszínű népzenéje, hogy megismerhessék és átérezhessék a soknemzetiségű Baranya gazdagságát.

A Tenkes zenekar (Pécs) a Mecsek Táncegyüttes kísérőzenekaraként formálódott 2006-ban. A magyar nyelvterület vonós népzenei hagyományaival foglalkozik. Önálló klubja, táncházai, koncertjei vannak. Rendszeres kutató és gyűjtőmunkákat folytat. A zenekar fontos feladatának tartja Baranya megye töredékes magyar népzenei hagyományainak rekonstruálását annak érdekében, hogy a szakmai érdeklődést ez irányban felélénkítse.

A Vörös rezesbanda (Komló) autentikus magyar, elsősorban baranyai népzenét, játszó hagyományos felállásban (klarinét, trombiták, tenorkürt, nagydob) játszó rezesbanda. Az utóbbi években felerősödő a baranyai magyar hagyományok, népzene és táncos gyökerek kutatásának és újraélesztésének igénye hívta életre a zenekart. Az általuk játszott fúvós zene táncos-zenei anyanyelvként való használata a művészetoktatásban és a megyei amatőr néptáncmozgalomban is egyre fontosabb szerepet kap. 3 éves fennállásuk óta több sikeres táncprodukció kísérőzenekaraként szerepeltek. Repertoárjukban elsősorban a környékbeli falvak, Magyaregregy és Hosszúhetény muzsikája szerepel. Rendszeresen a Pöndöly néptáncegyüttes, alkalmanként a Mecsek táncegyüttes kísérői.

A Vizin Zenekar (Pécs) 2011-ben ünnepelte fennállásának 30. évfordulóját. A zenekar alapítója Vizin Antal, aki a néptáncmozgalom szellemében gyűjtötte maga köré a zenészeket. Ma már a zenészek negyedik generációja alkotja a zenekart, hűen követve az eredeti célkitűzéseket: a magyarországi horvát kultúra őrzését, ápolását, gyűjtését és természetesen életben tartását. Tavaly jelent meg a zenekar első CD lemeze, melyet a vele együttműködő Jasen Trióval közösen készített el. A zenekar legfőbb célja, hogy koncertjein, rendszeres táncházaiban visszaadja, átélhetővé tegye azt a hangulatot, életérzést, ami a magyarországi horvátok életét, mulatságait jellemzi. A Tanac táncegyüttes állandó kísérői.

A Die Neun Branauer Musikanten zenekar a szomszédos falvakban tevékenykedő zenekarvezetők (Véménd, Palotabozsok, Somberek, Babarc) összefogásaként 2011. március 12-én alakult, azzal a céllal, hogy a régi sváb-bálok hangulatát visszahozza a mai modern világba. Folyamatosan gyűjtik a még padlásokon heverő régi, sváb fúvószenei kottákat, a régi zenekarvezetők által komponált és hangszerelt zenei anyagokat, hogy azokat újra feldolgozva megszólaltassák, archiválják. Céljuk a régi hagyományok (sváb-bálok, farsangi szokások, egyházi ünnepek, szüreti felvonulások, stb.) további ápolása, ill. a feledésbe merült hagyományok újjáélesztése.

Jegyek válthatóak a Komlói Színházban, vagy
az online jegyrendelő rendszerben.

Programsorozatunkat az NKA támogatja!