2011.08.18.

zenés bohózat 2 felvonásban, a Súgólyuk Színház előadásában.

A Schönthan testvérek darabjából írta: Kellér Dezső
Dalszövegek: Szenes Iván
Zene: Horváth Jenő

Szereplők:

Bányai Márton, tanár Korbuly István
Borbála, a felesége Schneider Angéla
Etelka, a lánya Haris Dorottya
Szilvássy Béla Fehér Attila
Irma, a felesége Bárdos Aliz
Róza Korbuly Kata
Rettegi Fridolin, színigazgató Harka Jenő
Szendeffy Endre Gulyás Balázs
Raposa Bogdán, borkereskedő Tóth Zsolt
Retteginé Kosztolányi Marika
Elvíra, színésznő Kékesi Andrea
Kobak, iskolaszolga Molnár Dániel

A szabin nők elrablása egyszerre szórakoztató zenés vígjáték és vallomás a színházról, bemutatva annak romantikáját, örömeit és keserveit egyaránt. Zenés bohózat, mely virtuóz humorú jeleneteivel a régi vándorszínész-társulatok kedvelt darabja volt, s máig visszatérő eleme a színházak repertoárjának is.

Nagy csinnadrattával érkezik Rettegi Fridolin színidirektor és szedett-vedett vándortársulata Siklódra és néhány óra alatt felforgatják a kisváros nyugodt életét. Különösen Bányai Márton tanár úr és családja életét, akitől Rettegi kicsalja féltve őrzött titkát, diákkori drámai zsengéjét "A szabin nők elrablása" című tragédiát. Sőt, be is mutatja társulatával a maga „olvasatában”.
Ám a bonyodalmak – bohózathoz méltóan – csak ezután kezdődnek: váratlanul betoppan a feleség, megérkezik a rég nem látott barát, sőt a közelgő bukás előjeleként a szerző és a színigazgató között koncepcionális ellentétek merülnek fel a darab bemutatásával kapcsolatban.

Az eredeti darab írói Paul és Franz Schönthan, a 19. századi Bécs színházi életének ismert szereplôi voltak. Franz drámaíró, a bécsi Városi Színház főrendezője, Paul újságíró, színpadi szerző. Számos darabot írtak együtt, ezek közül a legsikeresebb az 1885-ben bemutatott Der Raub der Sabinerinnen (A szabin nők elrablása)  volt.
A színművet Kellér Dezső dolgozta át. Az eredeti történetet hazai környezetbe, a 30-as évek Magyarországára helyezte. A bohózat betétdalainak zeneszerzője Horváth Jenő, a dalszövegeket Szenes Iván írta. A darabot 1949-ben a Pesti Színházban mutatták be.

Zenei alapok: Peti András
Díszlet, jelmez: Súgólyuk
Smink: Haris Judit
Frizura:
Sáfrány Vivien
Technika: Buzásiné Wigand Erika, Gotthardt Viktor, Mühl Jenő

Súgó: Wágnerné Kovács Sarolta
Ügyelő: Csokonai Istvánné
Rendezte: Fajcsi Ferenc

Az előadás az UMPA Ügynökség közreműködésével jött létre.

Belépődíj: 1.000,- Ft – Diák, nyugdíjas: 600,- Ft