2011.03.08.

„Bout de Ficelle” (Eragny Sur Oise, Franciaország)
A „Cérna vég” színjátszó műhely francia nyelvű előadása


- BOHÓZAT -

Alfred Jarry: ÜBÜ KIRÁLY című színdarabjának szabad átirata.

Adaptálta és rendezte:
Dominique Deschaintres és Olivier H’Small

Szereplők:
Philippe Altayrac, Marie-Louise Bruyere, Patricia Brunelle, Myriam Haugmard, Pilippe Kerouault, Sophie Losappio, Alexis Randon, Nelly Reynard, Gilles Roche

Alfred Jarry (1873-1907) a francia irodalom egyik legexcentrikusabb alakja. Az Übü király című darabját eredetileg diáktréfának szánta, a rennes-i líceum egyik tanára Hébert, fizikatanár ellen. 1888-ban az akkor 15 esztendős Jarry bábjátékot írt Übü tata hőstetteiről, és azt pajtásai mulatságára színpadra is vitte. Übü alakja szilaj és kegyetlen karikatúra az ostoba, önző polgárról. Írója belőle teremtett tizenöt éves fejjel világirodalmi alakot: az olykor ocsmány, hálátlan, gyáva, kapzsi, gyilkos és zsarnok, olykor gyermekien amorális Übüt, akinek az emberiség nagy jellemcsarnokában a helye.

Alfred Jarry színművét dolgozta át és vitte színre a „Bout de Ficelle” (Cérna vég) színjátszó műhely társulata. Egy menekülő hadsereg, a vesztes csata túlélői, egy vidéki kórházban játsszák el Übü tata és felesége történetét, a zsarnoki hatalom uralomra jutásának rémisztő és siralmas történetét.  Erkölcstelenek, ostobák, kapzsiak és kegyetlenek ennek a groteszk történetnek a szereplői, akik megmutatják és leleplezik az emberek esztelenségét, melyet a hatalomra jutás őrült versenyében, a hatalom birtoklás érdekében képesek megtenni és elkövetni.

A „Bout de Ficelle” „Cérna vég” színjátszó műhely 1994-ben alakult franciaországi testvérvárosunkban, Eragny Sur Oise-ban. 2000-ben láthatta őket a komlói közönség, a „Szerelem francia módra” című előadásukkal. Repertoárjukban megtalálhatók Ljubomir Simovic, Toto, Pirandello, Karl Valentin színművei, de  bemutattak már Moliere, Corneille, Bertold Brecht, Jacques Prévert színdarabokat is.

Belépődíj nincs!